Dodatki za žare

Dodatki za žare

Prižiganje oglja

Ekološke prižigalne kocke so nepogrešljiv pripomoček za prižig oglja ali ognja. Uporabimo jih za prižig vse vrst žarov in kurišč. Bodite pozorni, da vedno izberete »rjave« kocke in ne bele. Bele kocke za prižig oddajajo neprijeten vonj in se vonj navzame tudi hrana. Rjave kocke pa so brez vonja. 😉

Kamin za prižiganje oglje

Najpogostejši in najbolj poznan dodatek k žaru na oglje za prižig je kamin za prižiganje oglja. Aluminijast valj v katerega na podlago oglja položite kocko za prižig ognja in nato dodate še oglje je najbolj klasičen način, kako svoj žar na oglje pripravite za peko. Enostaven za uporabo in primeren tudi za prižig drugi vrst kurišč za trda goriva.

Električen prižigalec oglja – spirala

Preprost, a učinkovit način za prižiganje oglja. V žar na oglje ali keramičen žar naložite nekaj oglja, na to oglje položite električen prižigalec in čez posujte še nekaj oglja. Električen prižigalec vklopite v elektriko. Počakajte 5-10 minut, da se oglje v žaru razžari in nato prižigalec odstranite iz žara in izklopite iz elektrike. Počakajte, da se oglje razžari do konca in bo žar pripravljen za peko. Električen prižigalec je primeren tudi za druge vrste kurišč na trda goriva.

Električen prižigalec z razpihovalcem

Najhitrejši pripomoček za prižig žara, kurišča ali kamina. Električen prižigalec deluje na izjemno vroč zrak in s pomočjo vetrnice oziroma razpihovalca ustvari prižig oglja in nato razžari še preostanek oglja. Verjeli ali ne, vaše oglje je za peko na žaru pripravljeno v samo 1-2 minutah. Prav tako lahko s tem pripomočkom za prižig oglja in s prižigalnimi kockami (ter seveda papirjem / trskami / ..) prižgete v minuti ali dveh tudi kamin ali kurišče.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, kurišče, vrtni ogenj.

Čiščenje žara

Ni nepomembno kako boste očistili svoj žar na oglje ali plinski žar. Žara oziroma rešetk nikoli ne čistimo z agresivnimi čistili. Uporabljamo samo čistila, ki so namenjena čiščenju žara. Vsekakor so ščetke oziroma krtačke za čiščenje žara v tem primeru nepogrešljiv pripomoček. Žar oziroma rešetke žara, ki je bil že v uporabi nikar ne čistite do čistega. Zdrgnite jo s krtačko za čiščenje žara. Prižgite žar, dobro segrejte rešetko žara in jo nato s krtačo za žar dobro »predrgnite«. Hkrati lahko rešetko, ki je že vroča premažete z mastjo. Najpogosteje žar mojstri vzamejo papirnato kuhinjsko brisačko, jo namočijo v olje in premažejo rešetko. To lahko storimo tudi z drugimi vrstami maščob. Nato rešetko žara ponovno zdrgnemo. Ne pozabite, pripomočki za čiščenje žara so »potrošni« material, nanj se ne glede na »kvaliteto« nagosti maščoba, ki jo je vedno težje odstraniti. Kupite pripomočke za čiščenje žara, ki so v normalnih cenovnih okvirih in jih boste lahko vsako leto brez slabe vesti zamenjali za nove, čiste.
Primerno za: plinski žar, žar na oglje, keramični žar, kurišče, vrtni ogenj.

Rešetke in plošče za žar

Večina žarov tako plinski žari, žari na oglje kot tudi keramični žari že vsebujejo eno od rešetk za pečenje. Večina žarov, ki so na voljo pri nas, imajo na voljo tudi možnost nakupa dodatne rešetke.

Litoželezna rešetka

Keramični žari vsebujejo inox rešetke, ki so najbolj pogoste. Običajno keramične žare lahko dopolnimo z litoželezno rešetko. Litoželezo ima odlično lastnost visoke toplotne prevodnosti. Segrevanje litoželezne rešetke je nekoliko daljše od običajnih rešetk, toda zaradi svoje visoke toplotne prevodnosti bo dlje ohranjala visoko temperaturo. Zato je primerna za peko večjih kosov mesa, kakor tudi drugih živil, denimo zelenjave. Zaradi svojih lastnosti boste na njen hrano spekli hitreje. Ne pozabite na značilen vzorec, ki ga bo litoželezna rešetka pustila na hrani. Na plinskih žarih pa boste vedno našli litoželezne rešetke. Beri dalje …

Litoželezne ravne plošče za žar

Med litoželeznimi dodatki najdemo tudi litoželezne plošče za žar. Gre za polne, ravne litoželezne plošče. Menjava litoželeznih rešetk za plošče po navadi najdemo pri plinskih žarih. Torej naredimo menjavo eno za drugo. Polne litoželezne plošče za žar uporabljamo za peko vseh vrst živil, na njih hrano lažje obračamo. Odlične so tudi za peko jajc, palačink, kalamarov, manjših koškov hrane kot recimo zelenjava, rakci, na njih lahko pečemo hrano, ki potrebuje za peko več maščobe ali pa jo vi želite peči na več maščobe…

Dvignjene rešetke za žar

Dvignjena rešetka za žar je nadgradnja keramičnih žarov in žarov na oglje. V prvi vrsti je namenjena »umiku« hrane na manj vroče področje, služi pa tudi za pogrevanje hrane, ohranjanje tople hrane ter dodaten pripomoček za več nivojsko peko v kombinaciji s kamnom za peko pizze. Rešetko dodate na obstoječo rešetko žara kadar želite oziroma jo potrebujete. Plinski žari s pokrovi imajo navadno tovrsten sistem po navadi urejen z rešetkami, ki so navadno fiksne na zadnji strani nad rešetkami žara oziroma pod pokrovom žara. Služijo kot sistem za odmik in pogrevanje hrane.
Primerno za: plinski žar, žar na oglje, keramični žar.

Pribor za peko

Na tržišču najdete poplavo pribora za peko. Našli boste različne kombinacije: set pripomočkov za peko, obračalka za peko, klešče za pečenje, vilica za pečenje ali kakršne koli kombinacije. Bodite pozorni na to, da so pripomočki kakovostni, tudi plastičen del, so okretni in ne preveč težki. Lopatka za obračanje naj ima na eni strani oster rob, na drugi žago, da lahko z lahkoto prerežete kakšen kos hrane in preverite, če je spečena. Vilice naj bodo dovolj dolge in trdne, da bodo zdržale dvig večjih kosov mesa. Klešče za pečenje naj imajo dober oprijem na delu kjer je v stiku s hrano. Po našem mnenju je tudi najbolje, če imajo na zgornjem delu tudi zapiralo, ki drži klešče skupaj. Naj bodo ravno prav dolge in ne preveč težke.

Nezanemarljivi so tudi ostal pripomočki za peko in kuhanje kot so: silikonski čopiči za nanos omak, premaz z mastjo in omako, rokavice za žar, in klešče za rešetke za žar, grebljica za pepel, lopatka za pepel, injektor marinade, mreža za prečenje rib na žaru, teflonska podlaga za žar, …
Primerno za: plinski žar, žar na oglje, keramični žar, kurišče, vrtni ogenj.

Vedno bolj popularni postajajo termometri za kuhanje in pečenje tudi v domači kuhinji. Na voljo so nam termometri za hrano, ki jih damo v stik z živilom (kos mesa, juha, …) in preverimo temperaturo, ter jih nato odstranimo. Ter na drugi strani najdemo malo bolj napredne oziroma natančne termometre za hrano pri katerih lahko temperaturo spremljamo ves čas. Navadno so že povezani s kablom do merilca, le-ta pa je lahko povezan z vašim pametnim telefonom preko povezave bluetooth. Večina termometrov ima na voljo aplikacije za pametne telefone, kjer spremljate temperaturo, opozorila in ponekod pomoč z recepti za pečenje. Najbolj napredni termometri pa so brezžični termometri za hrano, ki delujejo preko povezave bluetooth. Delovanje je od nekaj metrov do nekaj deset metrov s povezavo preko aplikacije z vašim pametnim telefonom.
Primerno za: plinski žar, žar na oglje, keramični žar.

Delilniki za žar

Delilnik za žar ali pripomoček za več nivojsko peko na žaru ali po angleško »Devide and conquer flexible cooking system«. Običajno ta dodatek najdemo pri keramičnih žarih imajo pa ga tudi nekateri drugi žari na oglje. Za kaj gre? Četudi izgleda zapleteno, ni. Nekaj kmečke logike in gremo v peko. Delilnik za žar je običajno sestavljen iz osnovnega ogrodja, na katerega postavljamo in prestavljamo ostale kose. »Ostali kosi« so v tem primeru: inox rešetke – dve polovici kroga, kamen iz šamota (1 okrogel, ali 2 polovici kroga) ter nastavek za mreže v obliki trikotnika ali tri / štiri krakega sončka 😉. Vse skupaj nudi 3 nivoje temperature oziroma postavitve. Že ime nam pove, da bomo lahko s tem pripomočkom pekli v nivojih. Pri žaru so nivoju pravzaprav različne temperature cone. Nižje kot nastavimo nivo, večja je temperatura in obratno. Z več nivojskim pripomočkom bomo tako lahko pekli na različnih temperaturah, počasi pekli (slow cooking) dimili ali smokali hrano, direktno in indirektno pekli, ter pripravili žar, da bo naša pečica.
Če želite večje kose mesa denimo peči počasi in dlje časa na nižjih temperaturah boste na delilniku šamot premaknili na najnižjo pozicijo. Tako boste ustvarili indirektno peko, torej vročina ne bo prišla direktno na spodnji del vaše hrane, temveč bo »krožila« mimo kamna za peko, le-ta pa bo oddajal bolj konstantno in nižjo temperaturo. Če želite na enem delu žara peči z nekoliko nižjo temperaturo na drugem delu pa višjo, postavite v spodnji del le polovico šamotnega kamna in tako boste na tem delu ustavili površino z nižjo temperaturo. Na tem delu lahko tudi samo grejete hrano ali ohranjate pri ustrezni temperaturi, medtem ko na drugi polovici še pečete.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar.

Deflektor toplote za žar

Samostojen dodatek za žar, ko želite ustvariti indirektno peko. Indirektna peka pomeni, da vročina iz žerjavice ne dosega hrane direktno, pač pa se toplota ustavi in razžari na deflektorju za žar in gre mimo njega. To nam omogoča, da se hrana ne zažge, se peče počasneje in ustvarja okolje kot v ventilacijski pečici oziroma v krušni peči. Deflektor toplote bolj enakomerno porazdeli toploto ter upočasni tempo peke. Večina deflektorjev se namesti kar na notranji obroč, nekateri modeli imajo inox ogrodje na katerega ga postavimo. Deflektor je po navadi krog na treh nogicah, ki se naslonijo na notranji obroč. So pa deflektorji lahko tudi v obliki dveh polovic kroga, ki jih potem smiselno uporabljamo kot deflektor oziroma pripomoček za smokanje/dimljenje. Z deflektorjem pečemo večje kose mesa (piščanec, rebra, krača), krompir, kruh … pri nizki oziroma srednji temperaturi, torej do 220-250st C. Za visoke temperature pa deflektor v kombinacij s kamnom za peko pizze uporabljamo za peko pizze😉, tu temperature segajo nad 250 pa do cca 300 st. C. Pico boste v žaru spekli tudi pri nižjih temperaturah oziroma srednjih, le pekli jo boste dlje.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar.

Pripomočki za peko pice

Kamen za peko pizze

Kamen za peko pice je obvezen pripomoček, da boste lahko na žaru spekli pravo pico. Kamen z peko lahko sicer uporabljamo tudi za pečenje drugih stvari, ampak začnimo s pico. V keramičnem žaru ali žar na oglje kamen za pico položite na rešetko, vendar ne pozabite spodaj postaviti deflektor toplote. Pica namreč spada med tiste jedi, ki se pripravljajo tako kot v peči ali pečici in potrebuje indirektno toploto. Če boste pizza kamen položili direktno na rešetko, boste spodnji del pice zažgali. Druga opcija je, da na rešetko položite dvignjeno rešetko, na njo položite pica kamen, saj jo tako odmaknete od visokih temperatur. Ker pa zadnje časa tudi plinski žari postajajo vse večji tekmeci žarom na oglje se je tudi v tem segmentu pojavilo kar nekaj rešitev.
Pri nas najdete več vrst kamnov za peko pic glede na dimenzije. Našli pa boste tudi take priročne z držali za lažje polaganje na in z žara. Ne pozabite, pice se pečejo na temperaturi od 250 stopinj in več. Pred tem pa morate svoj šamotni kamen za pico segreti in preden nanj postavite pico posuti z zdrobom ali polento, da se ne bo prijelo.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar.

Lopatka za pico

Ste kaj pomislil, da boste sami pripravili testo za pico, ga nadevali s svežimi sestavinami po izboru in spekli najboljšo pico? Pozabili pa ste, da preden jo boste postavili na kamen za peko pice, da morate uporabiti nekaj širokega in trdnega, da boste položili pico na kamen. Se tega še vedno lotevate s lesenimi kuhlami? Še vedno gre najbolje z lopatko oz loparjem za pico. Preverjeno 😉

Pekač za peko pizze

Peka pice na plinskem žaru načeloma ni nič drugačna. Kamen za pico položite direktno na rešetko, tukaj lahko temperaturo bolj nadzirate. Dobro je, če ima vaš žar na pokrovu termometer in če je pokrov narejen iz dvojih ali debelih sten, da ohranja toploto in preprečuje izgube. Vseeno plinski žari ne morejo v popolnosti konkurirati žarom na oglje, zato imamo tukaj tudi rešitev v obliki Pizza pekača za pice. Pica pekač bo omogočil, da boste naredili malo komoro za pice kar pod pokrovom vašega plinskega žara. Pekač je nekoliko dvignjen od rešetke, vsebuje že svoj pica kamen in je dobro izoliran iz vseh strani, kar bo naredilo peč za pice kar v vašem žaru. Pekač za pice ali pokrov za peko pic za plinski žar bo zaradi oblike in materialov zajel vročino žara in jo ohranjal. Tako bodo vaše pice pečenje na žaru hitreje in bolj enakomerno.

Na trgu boste našli poplavo litoželeznih posod. Spraševali s boste, kako veste katera je dobra. Litoželezna posoda naj bo predvsem težka in iz pravilnih materialov. Preverite kolikokrat je posoda žgana in koliko slojev ima. Material iz katerega je litoželezna posoda je ključen. Težja kot je oziroma bolj kot je kakovosten material več boste imeli od nje. Litoželezna posoda zaradi svojih lastnosti zadržuje toploto in omogoča, da hrana ohranja svoj bogat okus. To so cenile že naše babice in tisti dedki, ki so včasih kuhali. Glejte, da boste pri izbiri litoželezne posode vzeli takšno, da jo boste lahko postavili na vse mogoče oblike kuhalnikov. Torej litoželezna posoda mora biti primerna za plinski štedilnik, električne in indukcijske plošče, pečico in žar, po možnosti tudi za podpeko. Vse kar si ne želite je gotovo, da imate polne omare posode, ki jo potem delite na notranjo in zunanjo uporabo, pa samo za plin, pa samo za žar. Izberite posodo, ki jo lahko uporabite kjerkoli. Dobra posoda iz litega železa ne bo samo za peko, pečenje, kuhanja, … bo tudi kot postrežna posoda, ki bo ohranjala toploto ali pa hlad, če potrebujete to. Med litoželeznimi posodami najdemo mnoge modele in oblike, litoželezne plošče, …
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar, podpeka

Drugi dodatki

Model za oblikovanje pleskavic

V modelu boste hitro in enostavno pripravili enako velike in enako debele pleskavice in mletega mesa. Ugotovili boste, da lahko s pripomočkom za pleskavice pripravite maso in v njo z lahkoto umestite še kakšen košček sira, slanine ali česa drugega. Ne pozabite, pleskavice niso samo iz mesa, dajte ideji prosto pot. Ste pomislili, da bi na tak način oblikovali kuhano polento in jo na žaru popekli? Saj veste, domišljija v kuhinji ima široke meje. Model za oblikovanje pleskavic naj bo iz primernega materiala, da boste stisnjeno maso lahko preprosto ostranili iz modela.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar.

Ponev za pečenje zelenjave

Ponev za žar, ki ima luknje, je premazana s premazom za prijemanje bo nudila še dodatno razsežnost peke na žaru. V njej boste z lahko prepražili zelenjavo, koščke zelenjave, manjše koščke mesa, ki jih boste uporabili v drugih jedeh, prepražite rakce; Ponev boste lahko uporabili tudi za peko kostanja na žaru. Ročaja ne izpostavljate neposredno ognju ali vročini, torej ročaj naj bo od visoke temperature oddaljen.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar.

Podstavek za piščanca

Na tržišču najdete različne modele za peko piščanca. Gre za nastavek na katerega posadite celega piščanca. Nekateri podstavki za peko piščanca imajo spodaj že pladenj, drugi ne. Ne porabite, pri peki piščanca odteka voda, torej zagotoviti morate, da ne kaplja na oglje oziroma gorilec. Spodaj postavite posodo, če je le ta primerna jo lahko obložite s krompirjem ali zelenjavo (če pečete na žaru, ki ima pokrov). Piščanec se na žaru peče na indirektni peki, pri temperaturi med 200-250 stopinj, čas je odvisen od velikosti piščanca, številu odpiranj pokrova in temperaturi zraka. Ne porabite, sok, ki teče iz piščanca med peko je odličen za peko vsega ostalega – denimo krompirja in zelenjave, saj le ta dobi okus po piščancu.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar.

Rešetke za meso

Inox rešetke za meso za peko na žaru je dodatek, ki ga postavite na rešetko vašega žara. Če boste ugotovili, da imate prevelike kose mesa in se zaradi visoke temperature žgejo, postavite pod rešetko deflektor in pod rešetko posodo za kapljanje, da sok in maščobe ne bodo kapljaje na kamen za peko. Na rešetko lahko postavite kose mesa kot so: rebra, kotleti, kronice, bedra, …
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar.

Mreža za peko rib na žaru

Mreže za peko rib so super pripomoček za pečenje rib na žaru. Mreže naj bodo iz materialov, ki so prevlečeni s premazom proti sprijemanju. Sicer niste veliko naredili. Mreže uporabljamo ravno zato, da se izognemo sprijemanju ribe na mrežo in trganju kože. Če so mreže primerne boste ribo na žaru z lahkoto obračali in na koncu tudi celo s kožo vzeli iz mreže za pečenje rib. Pri nas najdete mreže, ki niso samo prevlečene s premazom proti sprejemanju, temveč imajo tudi odstranljiv ročaj zaradi večje varnosti in fleksibilnosti peke.
Primerno za: žar na oglje, keramični žar, plinski žar.

Nakup keramičnega žara
Marko Pavčnik o plinskem žaru Everdure Furnace
Close Košarica
Close Lista želja
Ogledano Close
Close

Close
Kategorije:

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce
Za spletne nakupe uporabljamo sistem WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena dva piškotka. Ta dva piškotka sta obvezna za pravilno delovanje in jih ni mogoče onemogočiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve
Odpri Nastavitve zasebnosti