Kako izbrati pravi žar?

Kako izbrati pravi žar?

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri?

Se odločate za nakup žara in ne veste, kako izbrati pravi žar? Pripravili smo nekaj nasvetov za lažjo odločitev. Na izbiro žara vpliva več dejavnikov: vrsta in velikost žara (žar na oglje, plinski žar, keramični žar, električni žar, …), uporaba in cena, prostor, kjer bomo imeli žar in nenazadnje tudi izgled.

Kakšne vrste žarov poznamo?

Poznamo različne vrste žarov: žar na oglje, plinski žar, keramični žar, električni žar, smoker žari … V nadaljevanju preberite lastnosti posameznih žarov in se odločite za vrsto, ki je najbolj primerna za vaše potrebe. Ko se odločate za pravi žar, je izbira vrste žara prva in glavna odločitev.

Plinski žari

Plinski žar slovi po svoji izjemno preprosti uporabi. Dobro se rokujejo z njim tudi popolni začetniki. Plinski žar je idealen za pripravo kosil in peko, kadar nam primanjkuje časa. Za pripravo žara običajno potrebujemo 10 minut. Potrebno je zgolj pritisniti na gumb in počakati, da žar doseže idealno temperaturo za peko.

Plinski žari so lahko različnih velikosti, od tega pa je odvisna tudi število gorilnikov, ki jih ima posamezni plinski žar. Več gorilnikov kot ima plinski žar, več delovne površine premore. Pri izbiri velikosti razmislite, za koliko ljudi boste običajno pripravljali jedi na žaru. Za pripravo kosil za družino (do 6 ljudi) običajno zadostuje plinski žar z dvema gorilnikoma. Za večja druženja pa razmislite o večjem plinskem žaru.

Nekateri žari na plin imajo vgrajen tudi dodatni gorilnik ob strani, ki služi npr. za pripravo juh, kave, omak …

Če načrtujete gradnjo lastne letne kuhinje, pa je smiselno razmisliti tudi o možnosti vgradnje žara. Vgradni žar se lahko zelo lepo dopolnjuje s kamnitim ali lesenim delom vaše kuhinje.

Žar na oglje

Žar na oglje velja za enega izmed najbolj popularnih žarov. Pravi žaroljubci so enotnega mnenja, da je hrana pripravljena na žaru na oglje prvovrstnega okusa. Če obožujete vonj po žerjavici in imate za peko dovolj časa, je žar na oglje prava izbira za vas.

Najpogosteje se za gorivo pri žaru na oglje uporablja oglje, les ali brikete. Za pripravo žara boste v tem primeru potrebovali nekoliko več časa (30 – 40 min), kot pri žaru na plin. Najpogosteje je žar na oglje v uporabi takrat, kadar imamo dovolj časa za peko, npr. na pikniku ali praznovanju.

Žari na oglje so običajno cenejši od žarov na plin, njihova vzdržljivost pa je krajša. Če tehtate pri ceni, je smiselno upoštevati tudi ta faktor.

Žari na oglje lahko dosežejo večji temperaturni razpon, zato so primerni za več načinov peke.

Kombiniran žar oglje / plin

Če niste prepričani, kateri žar bi bil za vas najprimernejši, plinski žar ali žar na oglje, si lahko omislite kombiniran žar, ki združuje obe varianti. Kombiniran žar oglje / plin je idealen za vse, ki bi radi na žaru pripravljali hitra in okusna kosila za družinske člane, ob vikendih pa uživali v peki in druženji s prijatelji.

Keramični žar ali kamado žar na oglje

Zagotovo ste že slišali za kamado žar, ali žar v obliki jajčka. Med tradicionalnimi žari postaja kamado žar vse bolj priljubljen, saj je njegova uporaba vsestranska in enostavna. Kamado žari izvirajo iz japonskih kuhalnikov riža mushikamado. Kamado žar na oglje je izdelan iz keramike, ki je odporna na visoke temperature. Zaradi svoje oblike in šamota, je keramični žar sposoben ustvariti visoko temperaturo (do 400 st. C) in le to ohranjati dalj časa.

Keramični žar imate lahko pripravljen v dobrih desetih minutah, kar je hitreje kot pri žarih na oglje. Keramični žar je enostaven za uporabo in vzdrževanje. Na voljo pa imate tudi številne dodatke, ki vam olajšajo peko na žaru.

Slabša stran keramičnih žarov je, da so dražji in težji od običajnih žarov na oglje.

Velikost žara

Pri izbiri ustreznega žara je smiselno razmisliti tudi o velikosti žara. Premislite, za koliko ljudi v povprečju boste žar uporabljali. Če imate namen uporabljati žar za do 6-8 člansko družino, vam zadostuje žar na oglje premera do 47 cm (21″) ali plinski žar s tremi gorilniki.

Za peko na žaru za več ljudi (več kot 8) boste potrebovali žar na oglje, velikosti vsaj 57 cm (23,5″) ali plinski žar s štirimi gorilniki ali več.

Na tržišču boste našli tudi manjše, kompaktnejše, prenosne žare, ki jih lahko uporabljate doma ali na poti.

Uporaba žara

Žar je veliko več kot samo rešetka, na kateri lahko spečemo čevapčiče in pleskavice. Omogoča nam različne tehnike pečenja: počasna peka, smoking, searing, direktno, indirektno.

Investicija – cena

Nakup žara
Od česa je odvisna cena? Cena žara pri odločitvi za nakup igra pomembno vlogo. Razmisliti moramo, koliko smo pripravljeni odšteti za žar. Običajno nižja cena pomeni slabše materiale, s tem pa tudi krajšo življenjsko dobo žara, kar se ne izplača na dolgi rok. Običajno so plinski žari dražji od žarov na oglje. Cena pa narašča tudi z velikostjo žara.

Strošek peke
Strošek peke pri plinskih žarih je običajno cenejši kot strošek peke, če imamo žar na oglje.

Dodatna oprema
Pri nakupu žara moramo razmišljati tudi o dodatkih oziroma dodatni opremi, ki jo potrebujemo za peko. Obstajajo številni dodatki, ki vam olajšajo peko na žaru.

Prostor za žar

Pri izbiri ustreznega žara premislite tudi o tem, kje boste žar uporabljali. Ali ga kupujete za domačo uporabo ali ga boste vzeli sabo na pot? Boste imeli žar vedno postavljen na enem mestu ali ga boste premikali? Imate namen žar vgraditi v letno kuhinjo?
Vse te odločitve vplivajo na izbiro pravega žara za vaše potrebe in želje.

Tabela - primerjava žarov
Primerjalna tabela različnih žarov
Na testu: Visoko zmogljiv plinski žar Everdure Force z dvema gorilnikoma
9 koristnih nasvetov – peka na žaru na oglje
Close Košarica
Close Lista želja
Ogledano Close
Close

Close
Kategorije: