Žar na oglje nasveti za peko

9 koristnih nasvetov – peka na žaru na oglje

Ste ponosni lastnik žara na oglje ali pa se odločate za nakup le tega?

Preberite 9 nasvetov za peko na tem žaru in uporabi oglja.

 1. Pred pričetkom peke očistite rešetko
 2. Uporabite kakovostno oglje
 3. Prilagodite količino oglja velikosti žara
 4. Uporabite pripomočke za hitrejši vžig oglja
 5. Oglje naj bo res dobro razgreto
 6. Ustvarite različne cone za peko
 7. Bi poskusili z binchotanom
 8. Po končani peki pravilno ugasnite oglje
 9. Peka s pokrovom ali brez

Pred pričetkom peke očistite rešetko

Pred pričetkom peke najprej očistite rešetko, če je niste očistili po zadnjem pikniku. S čiščenjem rešetke odstranite ostanke hrane in maščobe, ki je ostala na rešetki od prejšnjega piknika. Samo čista podlaga vam omogoča, da bo hrana imela pravi okus.
Za čiščenje rešetke ali plošče uporabite vročo vodo in gobico. V kolikor se je na rešetki nabralo veliko maščobe, pa lahko uporabite tudi detergent za posodo.

Uporabite kakovostno oglje

Za peko na žaru uporabite kakovostno oglje. Oglje ločimo glede na vrsto lesa in postopek izdelave. Običajno je kakovostno oglje dražje. Kakovostno oglje je običajno pridobljen iz tršega lesa in omogoča visoko vzdržljivost, s tem pa daljši čas gorenja. Dobro oglje doda tudi značilen vonj in okus pečeni hrani.

QBE Belo quebracho Josper oglje izvira iz subtropskih območij. Njegova značilnost je trdota lesa, konsistenca in teža. Zaradi vsega naštetega bo to oglje gorelo dlje časa, kar pomeni večjo učinkovitost v primerjavi z drugimi oglji iz mehkejšega lesa. Josper oglje proizvaja zelo malo isker. To oglje je optimalno za peko vseh vrst mesa ali rib, saj je njegova značilnost prijeten okus. Oglje Josper ima tudi ustrezne znake kakovosti, ki zagotavljajo trajnost uporabljenih virov.

Prilagodite količino oglja velikosti žara

Količina oglja, ki jo potrebujete za žar, je odvisna od velikosti žara, želene temperature in časa peke. Na splošno velja, da naj bo plast oglja enakomerna in dovolj debela, da zagotovite enakomerno segrevanje.

Za boljši nadzor na količino oglja vam svetujemo uporabo košare za oglje (primerno za kamado žare).

Uporabite pripomočke za hitrejši vžig

Električen prižigalec oglja Hot gun - glavnaZa prižiganje oglja lahko najdete številne pripomočke, ki vam pomagajo hitro in enakomerno zakuriti oglje do optimalne temperature. Najbolj preproste za uporabo so prižigalne kocke, ki jih razporedimo v oglje in prižgemo. Pri izbiri ustreznih prižigalnih kock, vam svetujemo, da izberete takšne, ki ne vsebujejo strupenih snovi in ne oddajajo neprijetnega vonja. Namesto prižigalnih kock lahko uporabite tudi lesno volno, ki je namenjena prižiganju oglja.
Za prižiganje oglja imate na voljo še dva zelo uporabna pripomočka: kamin za prižiganje oglja ali električen prižigalec oglja.
Kamin za prižiganje oglja vam omogoča enakomerno in hitro segrevanje oglja. Kamin napolnite z ogljem. Na rešetko žara postavite nekaj kock za prižiganje in jih prižgite. Nato na njih postavite kamin in pustite, da se oglje razžari. Po cca 20 min oziroma, ko je oglje žareče, ga stresite v žar in enakomerno razporedite.
Z električnim prižigalcem oglja lahko prav tako hitro pripravite žar za peko najboljših dobrot. Edina pomanjkljivost tega pripomočka je, da potrebujete vtičnico ali podaljšek v bližini žara.

Oglje naj bo res dobro razgreto

Peka na žaru na oglje običajno zahteva več predpriprave, zato vam svetujemo, da si za pripravo vzamete dovolj časa. Dovolj segreto oglje bo sivo z žarečimi rdečimi žarki in brez plamena. To je običajno dovolj za začetek peke na žaru. Pred pričetkom peke na žar položimo rešetko in jo dobro ogrejemo.
Če imate žar s pokrovom, je sedaj pravi čas, da pokrov zaprete in počakate še 15 minut. Pri tem morate biti pozorni na pretok zraka, s katerim uravnavamo temperaturo. Bolj kot so zračniki odprti, višja bo temperatura.
Večina žarov na oglje s pokrovom ima na vrhu pokrova vgrajen termometer, ki vam omogoča natančno merjenje temperature.

Test z roko

Temperaturo lahko ocenite tudi z roko. Dlan postavite približno 10 cm nad rešetko in preštejte do 4. Če ne morete zdržati več kot 4 sekunde, je žar vroč. Če zdržite 4 do 7 sekund, je žar srednje vroč, če lahko zdržite več kot 7 sekund, je žar hladnejši.

Ustvarite različne cone za peko

Pri peki na žaru se pogosto uporabljajo različne cone, ki omogočajo različne stopnje toplote za različne vrste hrane. Običajno pri žarih na oglje pripravimo dve toplotni coni: direktna in indirektna cona.
Direktna cona je neposredno nad žerjavico in zagotavlja visoko toploto. To cono uporabljamo za hitro pečenje hrane, kot so zrezki, burgerji, klobase in zelenjava, ki potrebujejo krajši čas pečenja.
Indirektna cona je oddaljena od neposredne vročine žerjavice in omogoča počasnejše in enakomernejše pečenje hrane. Uporablja se za večje kose mesa, ki potrebujejo več časa za peko.

Delilnik in nastavek za dodatke za žar 26˝ - glavnaPri keramičnem žaru lahko uporabimo nekaj dodatkov, s katerimi si lahko zagotovimo različne cone za peko. Eden izmed njih je delilnik in nastavek za dodatke, s katerim vaša peka postane bolj fleksibilna. Uporaba delilnika vam omogoča peko na različnih nivojih, direktno in / ali indirektno peko ter več prostora. Tako lahko pečete različne vrste hrane na istem žaru hkrati. Delilnik lahko uporabite tudi za nameščanje različnih nastavkov za peko: kamen za peko pice, litoželezna plošča za keramični žar …

Bodite kreativni in v polnosti izkoristite vse možnosti, ki vam jih ponuja keramični žar na oglje.

binhotan oglje white eucalyptus izgledBi poskusili z binchotanom?

Binchotan je japonsko oglje, ki gori pri konstantni temperaturi in ne proizvaja dima med segrevanjem. Znan je po visoki vsebnosti ogljika, zaradi česar ga je mogoče malce težje prižgati in nizki vsebnosti pepela. Oglje Binchotan gori pri višji temperaturi in ima daljši čas gorenja, zaradi česar je idealen za peko na žaru. Vredno ga je preizkusiti.

Po končani peki pravilno ugasnite oglje

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je potrebno ves čas peke na žaru skrbeti za varnost. Ko je piknik končan, pečene že zadnje marshmallow penice, poskrbimo za žar in oglje. Ko je žar še topel, najprej očistimo rešetke.

Oglje ostane vroče še dolgo po tem, ko smo že zaključili s peko. Oglja nikakor ne polivamo z vodo, ampak preprosto pokrijemo pokrov in zapremo zračnike. Žar pustimo nekaj ur (ali en dan) pri miru, da se oglje popolnoma ohladi. Ko je oglje povsem ohlajeno, se lotimo čiščenja žara.

Peka s pokrovom ali brez

Med bolj priljubljenimi žari na oglje so žari s pokrovom. Odločitev, ali boste pekli z odprtim ali zaprtim pokrovom je odvisna od vaših želja in potreb.
Peka na žaru z odprtim pokrovom je smiselna pri direktni peki, ko potrebujemo enostaven dostop do rešetke, še posebej pri peki hamburgerjev ali ko želimo zapeči steake.
V ostalih primerih je peka bolj smiselna z zaprtim pokrovom, ki zadržuje toploto in vlago.

Zaprt pokrov žara omogoča:

 • učinkovito zadrževanje toplote
 • boljši nadzor nad temperaturo
 • večjo učinkovitost pri porabi oglja
 • manjšo izpostavljenost nad zunanjimi vplivi
 • dimljenje in tehniko počasne peke
 • hitrejšo peko in sočen okus hrane

Uživajte v peki!

Kako izbrati pravi žar?
Košarica
Lista želja
Recently Viewed
Primerjaj produkte (0 Izdelkov)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Kategorije:

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

WooCommerce
Za spletne nakupe uporabljamo sistem WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena dva piškotka. Ta dva piškotka sta obvezna za pravilno delovanje in jih ni mogoče onemogočiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve
Odpri Nastavitve zasebnosti