Kako nabrusiti nož

Kako nabrusiti nož?

Kupili ste dober nož, kaj pa sedaj? Večina japonskih nožev ni nabrušenih. Zakaj? Ker velja nenapisano pravilo, da si vsak mojster nož nabrusi sam, po svojih željah in potrebah. Zatorej, pred uporabo ga je potrebno nabrusiti. Če boste nož pred prvo uporabo in tudi kasneje dali nabrusiti strokovnjaku, je vseeno dobro poznati tehnike, ki vam bodo morda prišle prav kasneje, ko bo nož izgubil ostrino in boste ugotovili, da so tehnike preproste in delo lahko opravite doma sami. Toda za to je potrebno imeti dobre pripomočke.

Test s papirjem

Naredite »Test s papirjem« – vzemite kos papirja, recimo A4 ter ga držite v rokah tako, da vam »visi iz rok« navzdol. Poskusite odrezati en kos, od zgoraj proti tlom. To je vaš osnovni test ostrine. To preverite torej pred prvim brušenjem. Ta preprost test lahko naredite vsakič, ko vidite, da rezilu manjka ostrine in med potem procesom brušenja, da boste videli kako dobro vam gre.

Kot brušenja

Ena najpomembnejših stvari pri brušenju je gotovo kot brušenja. Velika večina nožev ima kot brušenja med 17- 22 stopinj. Noži, ki jih najdete v našem prodajnem programu imajo kot brušenja med 18 in 22 stopinj in pod takim kotom želijo biti brušeni tudi v prihodnje. Kako torej najti pravi kot brušenja? Če vzamemo list papirja in ga prepolovimo po diagonali, bomo dobili kot 45, če to ponovno prepolovimo, pa dobimo kot 22,5 stopinj. Torej smo na pravem kotu. To vam naj služi kot pomagalo pri nagnjenosti noža na brusu. Kot brušenja lahko »ujamemo« tudi z nastavki za kot brušenja, ki jih med drugi najdete tudi pri nas.

Vrste brusov

Diamantna brusna palica

Najprej si pripravite površino. Morda je za začetek bolje, da delo opravljate na deski za rezanje, da bo delo bolj varno za vas in površino nad katero boste brusili. Vedeti morate ali ima nož, ki ga brusite nakazano eno stran ali dve strani rezila. Torej katero stran boste brusili. Če je nakazan na obeh straneh, potem boste brusili obe, sicer samo eno. Vzemite brus in nož, ki ga želite nabrusiti. Vedno morate biti pozorni na kot brušenja. Večina naših nožev ima kot brušenja med 18 in 22 stopinj. Nož pristavimo na brus, tako da je konec noža (tam kjer se stikata ročaj in rezilo) na začetku brusa (torej pri njegovem ročaju) in skupaj ustvarjata »križ«. Z enakomerno močnim (a ne premočnim) potegom gremo z nožem vzdolž brusa (stran od sebe) in hkrati pomikamo nož po brusu, da le ta zdrsi od konca noža do konice. Konica noža mora končati na konici brusa. Pri tem bodimo pazljivi na kot, ki ga ves čas dela ohranjamo. Postopek ponovimo še za drugo stran rezila. Nož samo postavimo pod brus. Postopek potega ponovimo kot smo že vajeni, torej od sebe s premikanjem rezila noža od konca proti konici.

Nekateri brusijo tudi v obratni smeri, torej od konice brusa proti ročaju vlečejo nož, prav tako od ročaja proti konici.

Po končanju nož »obrišete« ob papirnato kuhinjo brisačko, nekateri nož »potegnejo« čez ročaj lesene kuhalnice ali usnjene pasove, kose usnja, da z njega obrišejo delce jekla, ki so se nabrali na nožu med brušenjem.

Diamantne brusne palice v naši spletni trgovini

Brusni kamni za nože

Brusni kamen je lahko oljni, vodni in diamantni. Nekatere brusne kamene uporabljate suhe, druge namakamo v vodi in spet tretje namažemo z oljem. Toda, sredstev med seboj ne morete menjati, potem ko se enkrat odločite kako boste brusni kamen uporabljali. Kamni se pojavljajo v različnih granulacijah ali gostotah porazdelitve brusnih sredstev. Nižja kot je številka bolj grobi so kamni in prav tam začnemo naše brušenje. Višja kot je številka manj so brusni kamni grobi. Delo torej začnemo z grobimi kamni, tako mu popravljamo rob in mu »ponovno« določimo kot brušenja. S kamni višji granulacij pa opravimo finalni del, torej poliramo. Predlagamo, da si izberete dva različna kamna, enega za grobo in drugega z fino brušenje. Med najpogosteje izbranimi granulacijami najdemo torej kombinacijo granulacije 1000 / 3000.

Priporočamo, da vaš brusni kamen postavite na nedrsečo oporo, da vam le ta ne »pleše« po površini ali uporabite leseni ali gumi podstavek.

Vodobrusne kamne namočite v vodo, za 5-15 minut, pri čemer mora biti kamen popolnoma potopljen v vodo. Na kamnu mora vedno ostati nekaj vode. Med brušenjem se bo pojavila obarvana tekočina, ki pa jo ne odstranjujete, saj je ključna za brušenje. Če se kamen osuši med brušenjem, mu dodajte malo vode.

Tehnike brušenja na brusnih kamnih

Kamen postavite predse navpično, torej je ožja stranica pred vami. Večina naših nožev ima kot brušenja med 18 in 22 stopinj. Nož naslonite pod pravilnim kotom na kamen in pričnite s potegi naprej in nazaj oziroma od sebe in proti sebi. Pritisk na nož mora biti enakomeren in ne premočan. Bodite pozorni, da nož premikate po površini kamna enakomerno po rezilu, torej ne brusite le enega dela noža, pač pa celotno dolžino rezila.

Če imate nož, ki ima obe strani nakazani, potem nož enostavno obrnete, torej rezilo noža gleda proti levi. Začnete v spodnjem desnem kotu kamna ter vlečete proti levi. Z roko ves čas nekoliko (ne premočno) pritiskate rezilo ob kamen, enakomerno. Postopek velja za brušenje na kamnu nizke in visoke granulacije.

Po končanju nož »obrišete« ob papirnato kuhinjo brisačko, nekateri nož »potegnejo« čez ročaj lesene kuhalnice ali usnjene pasove, kose usnja, da z njega obrišejo delce jekla, ki so se nabrali na nožu med brušenjem.

Knife studio - brušenje nožev

Se vam vseeno zdi pretežko?

Nič hudega, tudi za to obstajajo strokovnjaki. Za naše stranke vam v Knifestudio nudimo 20% popusta na njihove storitve ob predložitvi računa.

Naša ekipa vseeno ne glede na vašo spretnosti priporoča, da nož vsaj 1x letno prepustite vešči roki strokovnjaka in tako zagotovite boljšo kvaliteto in daljšo življenjsko dobo.

Kateri nož izbrati?
Navodila za uporabo in vzdrževanje nožev
Close Košarica
Close Lista želja
Ogledano Close
Close

Close
Kategorije:

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce
Za spletne nakupe uporabljamo sistem WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena dva piškotka. Ta dva piškotka sta obvezna za pravilno delovanje in jih ni mogoče onemogočiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve
Odpri Nastavitve zasebnosti