Sestavine:
- 1 hobotnica (približno 1,5–2 kg)
- 1,5 kg krompirja
- 2 veliki čebuli (po želji)
Zelenjava po želji:
- Korenje (1-2 kom)
- Paprika (rdeča in zelena)
- Paradižniki (najbolje se obnesejo češnjevi paradižniki)
- 4–5 strokov česna
- Bučke
- Gomolj zelene
- Olive
Začimbe:
- 2–3 vejice svežega rožmarina
- 1 žlica suhega timijana
- Oljčno olje
- Sol in poper po okusu
- 1 dl belega vina
- 1 dl vode
- 1 limona (za sok in dekoracijo)
- Svež peteršilj (za dekoracijo)
Priprava:
- Priprava hobotnice: Če je hobotnica zamrznjena, jo odmrznite (zamrznjena hobotnica je običajno bolj mehka). Svežo hobotnico pred uporabo za nekaj časa potopite v vrelo vodo, da se nekoliko zmehča. Nato jo splaknite in očistite. Mi smo uporabili zmrznjeno hobotnico, iz zmrzovalnika smo jo vzeli že dan prej in jo odtajali v hladilniku. Opomba – zmrznjena hobotnica vsebuje veliko vode, zato lahko pričakujete končni izdelek precej manjši. Ne pozabite odstraniti zob v sredini.
- Priprava krompirja in zelenjave: Olupite krompir ali ga uporabite z lupino, če je mlad in ga narežite na večje krhlje. Čebulo narežite na debele rezine, korenček na kolobarje, papriko na trakove in paradižnik na četrtine. Česen olupite in ga grobo sesekljajte. Ostalo zelenjavo pripravite po želji.
- Primerna posoda: Ne glede na to ali boste delali pod peko hobotnice v keramičnem žaru ali kako drugače, vedno uporabite primerno posodo, naš predlog je litoželezna posoda. Mi uporabljamo litoželezno posodo Lava. Velikost, kakovost, material je primeren za peko na žaru. Litoželezna posoda, ki ne vsebuje lesenih ali plastičnih delov je primerna za pečice, žar, keramični žar in seveda kuhanje / pečenje na vseh vrstah štedilnikov. Litoželezna posoda naj ima tudi pokrov, le tako lahko zagotovimo pod peko.
- Zlaganje v litoželezno posodo:
- Na dno posode nalite (olivno) olje, nato razporedite plast krompirja, nato dodajte korenček, papriko, čebulo in paradižnik, olive, … kar
- Dodajte sesekljan česen, rožmarin in timijan. Vse skupaj pokapajte z oljčnim oljem, posolite in popoprajte.
- Hobotnico položite na zelenjavo in vse skupaj prelijte z belim vinom in vodo. Premešajte.
- Žar in priprava peke: V keramični žar nasujte dovolj oglja, da bo žar deloval vsak uro in pol, bolje več. Keramični žar segrejte na približno 180–200°C. Na rešetko postavite deflektor toplote, ki vam bo omogočil kroženje toplote in ustvaril indirektno toploto. S tem preprečite tudi, da bi se hobotnica in zelenjava zažgale na spodnji strani litoželezne posode. Litoželezno posodo postavite na sredino keramičnega žara, v katero ste zložili hobotnico in zelenjavo. Posodo pokrijte s keramičnim pokrovom. Spremljajte temperaturo na keramičnem žaru, v primeru povečanja ali znižanja temperature jo regulirajte s pomočjo spodnjih in zgornjih loput.
- Peka: Hobotnico in krompir pecite pod pokrovom približno 1,5 ure. Po tem času preverite, ali je hobotnica mehka, krompir pa kuhan. Če je vse pripravljeno, lahko na koncu pokrov odstranite in vse skupaj na hitro popečete še 10–15 minut, da se krompir zapeče in hobotnica dobi lepo hrustljavo skorjico.
- Postrežba: Hobotnico narežite, zelenjavo in krompir premešajte. Jed lahko prelijte s svežim limoninim sokom, po želji dodajte še malo oljčnega olja in potresite s sveže nasekljanim peteršiljem.
Nasveti:
- Jedi lahko dodate še bučke, melancane ali drugo sezonsko zelenjavo po želji.
- Ne pozabite na dobro hladno belo vino. V divjem slučaju, če vam vino ostane pa vam predlagamo, da ohranite njegove dobre lastnosti in ga vakuumirate z Vakuumsko črpalko za vino 😊
Dober tek!