Nova sočna zvezda piknikov
Recept pripravil: midvakuhava.si
Pri pripravi izvrstnega steaka ključno vlogo odigra dober žar. Tjaša in Blaž (midvakuhava.si) sta se priprave Philly cheesesteak sendvič sta pripravila na plinskem žaru Everdure Force, za katerega sama pravita: »Žar je top!«

Sestavine
- 4 mlečne štručke
- 400-500 g govejega steaka ribeye (bržola)
- 8 rezin sira provolone
- 1 čebula
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 1-2 žlički sladkorja
- gorčica
- olje
- sol
- sveže strt poper
Postopek
Karamelizirana čebula s papriko:
- Čebulo olupi, jo razpolovi in nareži na tanke polkolobarje.
- Obema paprikama odstrani pecelj, semena in bele dele, nato ju nareži na palčke.
- Na žaru segrej ploščo na srednjem ognju in po njej razmaži 3 žlice olja.
- Na ploščo stresi mešanico čebule in paprike in jo posoli z dvema ščepcema soli.
- Čebulo in papriko počasi praži, vmes pa ju vsake toliko premešaj, za kar je najbolje uporabiti dve lopatki.
- Po 20-30 minutah se bo paprika zmehčala, čebula pa bo pričela rjaveti in karamelizirati.
- Mešanici dodaj 2 žlici balzamičnega kisa in 1-2 žlički sladkorja.
- Mešaj in praži še 5 minut, nato karamelizirano mešanico začasno prenesi na krožnik.

Priprava steaka:
- Steak je potrebno narezati na zelo tanke rezine, zato je najbolje, da ga prej za pol ure postaviš v zamrzovalnik.
- Pri rezanju rezin za steak sendvič je zelo pomembno, da jih narežeš pravokotno na mišična vlakna. Tako pečene rezine z lahkoto pregrizneš, kar je ključno za sendvič.
- Poleg tega odstrani tudi debelejše dele maščobe in veziva.
- Z ostrim nožem nareži steak na 2-3 cm široke kose.
- Vsak kos si oglej, da določiš, kako so razporejena mišična vlakna in ga nato nareži kar se da na tanko.
- Rezine zbiraj na deski, nato jih narahlo premaži z oljem, da se ne bodo sprijele.


Steak sendvič:
- Ploščo na žaru sčisti z lopatko, da odstraniš ostanke od karameliziranja čebule in paprike.
- Ploščo dodobra segrej na srednjem-visokem ognju z zaprtim pokrovom.
- Pograbi rezine mesa in jih vrzi na segreto ploščo.
- Z dvema lopatkama jih premetavaj in mešaj, da se vse rezine ločijo.
- Dobro jih začini s soljo in sveže strtim poprom
- Praži jih le kake 2-3 minute – še vedno mora biti meso tu in tam rožnato.
- Meso zberi na štiri kupčke, dolge kot štručka.
- Na vsak kupček najprej nadevaj četrtino čebule in paprike, nato pa položi dve rezini provolone sira.
- Pokrov zapri za kako minuto ali dve, da se sir stopi.
- Štiri štručke prereži po sredini, a ne do konca – toliko, da se lahko razprejo.
- Z lopatko prenesi po en kupček z žara naravnost v štručko in jo zapri.
- Po mesu nanesi poljubno količino gorčice, nato pa veselo ugrizni v philly cheesesteak sendvič.



