Litoželezna posoda ali ponev ima dolgo življenjsko dobo.
Številne družine uporabljajo litoželezne posode, ki se prenašajo iz generacije v generacijo.
Da bo tudi vaša litoželezna posoda kraljevala v vaši kuhinji, jo je potrebno pravilno uporabljati in vzdrževati. Pripravili smo 6 nasvetov za uporabo litoželezne posode ali ponve:
1. Pred prvo uporabo
Splošno znano dejstvo je, da je potrebno dno litoželezne posode in ponve pred prvo uporabo premazati z oljem, ki prepreči prijemanje hrane in ščiti posodo pred rjavenjem. Kljub temu pa nekateri proizvajalci (npr. Lava), zaradi notranjega emajla, omogočajo uporabo posode tudi brez tega koraka.
Kako premazati posodo ali ponev z oljem pred prvo uporabo?
Posodo ali ponev najprej temeljito segrejte, odstavite iz ognja in dno premažite z oljem. Najbolj uporabna so olja, ki imajo nevtralen okus in visoko točko dimljenja (npr. sončnično olje, repično olje, laneno olje). Izogibajte pa se oljem z nizko točko dimljenja (npr. oljčno olje, maslo, mast), saj lahko pustijo lepljivo in neenakomerno plast na dnu posode.
Ko je ponev namaščena jo ponovno segrejte na zmerno temperaturo in pustite ogreto cca 10 minut.
2. Litoželezna posoda ali ponev mora biti dobro segreta
Pred uporabo litoželezne posode ali ponve je pomembno, da jo dobro segrejete. Običajno traja vsaj 10 minut, preden jo lahko začnete uporabljati. Pred uporabo se pozanimajte, ali je pred segrevanjem potrebno v posodo vliti tekočino ali ne.
Pri segrevanju bodite pozorni na to, da jo ogrevate počasi, pri nizki temperaturi. Nekateri proizvajalci litoželezne posode priporočajo, da posodo ali ponev segrevate v pečici (če je posoda za to primerna), kar zagotavlja enakomerno razporeditev toplote po celotni površini.
3. Posodo pomijte pravočasno z blagim detergentom
Najboljše rezultate boste dosegli, če boste posodo ali ponev očistili, ko je le ta še topla. Posodo splaknite s toplo vodo in uporabite blagi detergent. Če na dnu posode ostanejo ostanki hrane, si lahko pomagate z leseno kuhalnico, da čim prej odstranite ostanke hrane, saj namakanje v vodi ni priporočljivo. Nekateri proizvajalci namesto detergenta svetujejo uporabo sode bikarbone in / ali soli.
Česa ne smete delati pri čiščenju litoželezne posode ali ponve?
Pri čiščenju ne uporabljate močnih detergentov in grobih čistilnih gobic. Posode in ponve iz litega železa prav tako ni primerno prati v pomivalnem stroju.
4. Posodo pred shranjevanjem dobro posušite
Pomemben korak pred shranjevanjem litoželezne posode ali ponve je sušenje. Po čiščenju posode je pomembno, da jo čim prej in dobro osušite. Le tako boste preprečili pojav rje. Posodo iz litega železa ali ponev po pranju obrišite s suho krpo in papirnato brisačo. Da bo vaša posoda popolnoma suha svetujemo, da jo za nekaj minut postavite na vročo kuhalno ploščo.
5. Posodo ali ponev ponovno premažite z oljem
Kuhanje kisle hrane, uporaba prekomerne toplote ali nepravilno čiščenje posode lahko odstranijo zaščitno plast (patino) olja, zato je priporočljivo dno pred vsakim shranjevanjem ponovno premazati z oljem.
6. Shranjujte na suhem mestu
Pri shranjevanju litoželezne posode ali ponve je pomembno, da je mesto shranjevanja suho in ni izpostavljeno neposredni toploti. Da se izognete morebitnim poškodbam, lahko na dno posode položite papirnato brisačo, ki bo nase vezala morebitno vlago.